ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze zvýšila stejně jako před několika dny ministerstvo financí odhad růstu ekonomiky. Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 5,5 až 6,7 procenta a v příštím roce o 4,1 až 6,7 procenta. Nová prognóza i nadále počítá s růstem úrokových sazeb, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V předchozí dubnové předpovědi banka očekávala letošní růst HDP mezi 4,9 až 6,5 procenta a příští rok o 3,8 až 6,8 procenta.

Centrální banka zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a základní sazba tak stoupla na tři procenta. Jednání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady. Šest z nich přitom hlasovalo pro zvýšení o čtvrt procentního bodu, jeden z centrálních bankéřů hlasoval pro růst sazeb o půl procentního bodu.

Rovněž inflace by měla být podle centrálních bankéřů v následujícím období vyšší. Na konci roku 2008 by měla být podle nové prognózy mezi 3,5 až 4,9 procenta. V předchozí dubnové prognóze přitom ČNB odhadovala inflaci na 2,7 až 4,1 procenta. V polovině příštího roku by se inflace měla pohybovat mezi 3,5 až 4,9 procenta.

"Inflace je proti dubnové prognóze vyšší zejména v roce 2008 a leží mírně nad hranicí tolerančního pásma," uvedl Tůma. Reálná ekonomika bude podle něj působit proinflačně hlavně v letošním roce. "Jedná se o rychlejší růst zahraniční poptávky a HDP. Pozorujeme rovněž rychlý růst nominálních mezd," uvedl Tůma. Trh práce proto hodlá ČNB pečlivě sledovat, protože situace podle Tůmy naznačuje, že rychlejší růst nominální mezd může souviset s poklesem nezaměstnanosti.

Tlak na vyšší růst cen přichází i ze zahraničí. Podle Tůmy jde hlavně o vyšší předpověď růstu ekonomiky v eurozóně, ceny ropy a benzinu a vývoj úrokových sazeb v eurozóně.

Hlavními riziky pro prognózu ČNB jsou stejně jako v dubnu nové údaje o domácím vývoji, vývoj v zahraničí, kurz koruny vůči euru a reforma veřejných financí.

Ve prospěch vyšší inflace mohou podle Tůmy působit nové statistiky z domácí ekonomiky, které budou publikovány. Stejně tak proinflačně může působit vývoj v zahraničí. "Opačně může působit nižší nárůst inflačních očekávání, než se kterým počítáme. Kurz koruny je těžké předvídat a otazník visí rovněž nad fiskální reformou a jak dopadne," dodal Tůma.

Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 5,8 procenta z předchozích 5,3 procenta. V roce 2008 by ekonomika měla vzrůst o pět procent. OECD ve svém květnovém výhledu předpovídá Česku pro zbytek tohoto a pro příští rok mírné snižování ekonomického růstu. Tempo růstu ekonomiky se letos podle OECD sníží na 5,5 procenta a v příštím roce na pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK