Výprodeje akcií zasáhly celou Evropu, propadla se i pražská burza

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy dnes v reakci na negativní vývoj světových burz poměrně silně ztrácely. Zhruba čtyřprocentní propad kurzu postihl akcie společností Orco, ECM, Erste Bank a CME. Jedinou rostoucí akcií byl dnes Philip Morris. Index PX ubral 1,96 procenta na 1815,5 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Po dopolední stagnaci indexu přišel pokles v druhé části obchodního dne, uvedl Josef Dudek z Fio burzovní společnosti. Silně negativní nálada, která nyní v západní Evropě a v USA panuje, ovlivňuje v posledních dvou týdnech i středoevropské akcie. "Ty tomuto tlaku už nedokázaly vzdorovat. A to ještě nebyly u drtivé většiny firem z tohoto regionu zveřejněny hospodářské výsledky za první pololetí," doplnil Patrik Komárek ze společnosti Cyrrus.

Nejvýraznější propady zaznamenaly CME (o čtyři procenta), ECM (o 3,8 procenta), Orco (o 3,6 procenta) a tentokrát se neudržely ani akcie Erste Bank a odepsaly si 3,7 procenta. V ziskových polích se udržel podle Komárka jen Philip Morris, který si připsal 0,4 procenta.

Unipetrol neudržel hladinu 300 Kč a po silných výprodejích se propadl až k úrovni 290 Kč kde nalezl podporu a nakonec při tříprocentním poklesu uzavíral na 294 Kč. Relativně lépe si vedly akcie ČEZ, Komerční banky či Zentivy, jejichž ztráty byly okolo jednoho procenta.

Výsledkovou sezónu, která se plně rozběhne začátkem srpna, dnes začala Telefónica O2. "Budeme tedy vidět, jaké výsledky budou oznámeny a jak investoři budou tyto výsledky "trávit", uvedl Komárek. Telefónica, která oznámila zvýšení pololetního čistého zisku o 14,2 procenta na 4,9 miliardy korun, klesla dnes o 0,8 procenta.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,66 miliardy Kč

- dluhopisy 1,53 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 5,2 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK