AP: Evropská komise obvinila dovozce banánů z provozování kartelu

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. července (ČTK) - Dovozci banánů Fyffes a Dole Food obdrželi od Evropské komise spis, v němž je Brusel obviňuje z provozování kartelu. Podle komise tyto firmy stanovovaly jednotnou politiku při prodeji banánů na severu Evropy, čímž se dopustily nezákonného jednání. Uvedla to agentura AP.

Evropská komise odmítla informace potvrdit, což ale dělá vždy, když jde pouze o podezření. V červnu 2005 úřady provedly razii v evropských kancelářích několika dovozců banánů a pokud by komise došla k závěru, že se prověřované firmy skutečně kartelu účastnily, může jim vyměřit pokutu až do deseti procent jejich ročních tržeb.

Mluvčí společnosti Chiquita Michael Mitchell řekl, že podnět k vyšetřování dal jeho podnik. Před dvěma lety totiž zjistil, že někteří zaměstnanci měli informace o prodejní strategii v Evropě a dělili se o ně s lidmi z konkurenčních firem. Chiquita prodává asi polovinu celkového objemu banánů právě v evropských zemích.

Pokud se některý účastník kartelové dohody rozhodne na existenci nekalého jednání upozornit jako první, komise ho zpravidla ušetří a nepožaduje od něj pokutu. Chiquita podle Mitchella také obdržela obžalovací spis, ale získala imunitu, která je závislá na tom, že bude při vyšetřování s komisí i nadále spolupracovat.

Zástupci irského Fyffesu, který je největším dovozcem jižního ovoce do Evropy, chtějí podle AP spis nejprve prozkoumat a pak se k němu vyjádří. Nic konkrétního nesdělila ani společnost Weichert, což je německá součást firmy Fyffes. Komise má prý za to, že kartel pokrýval Německo, Rakousko, Švédsko, Belgii, Nizozemsko, Lucembursko, Finsko, Dánsko a Norsko.

Existenci obžalovacího spisu potvrdila také společnost Dole, která sídlí v Kalifornii. S tvrzeními, které ve spise jsou, prý důrazně nesouhlasí a evropské soutěžní právo údajně neporušuje. "Společnost Dole je pyšná na to, že patří ke společnostem s nejvyššími etickými standardy," podotkl zástupce firmy Michael Carter.

Dole chce s Evropskou komisí při vyšetřování dál spolupracovat. "Chceme jí poskytnout kompletní a jasné informace o tom, jak funguje trh s banány," řekl Carter.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK