Aktuálně.cz: Česká pojišťovna chce nabízet hypotéky

26.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Česká pojišťovna plánuje nabízet hypoteční úvěry. Informoval o tom server Aktuálně.cz s odvoláním na dva zdroje, které se na přípravě hypoték podílejí. Pojišťovna ale nemá bankovní licenci, bude proto hypotéky prodávat ve spolupráci s jednou z tuzemských bank.

Pojišťovna vstupuje na hypoteční trh v době, kdy úrokové sazby rostou. Od poloviny června u hypoték zvýšily úrokové sazby například Česká spořitelna, Hypoteční banka, Volksbank nebo HVB Bank. Česká národní banka dnes navíc zvýšila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Analytici proto předpokládají, že hypotéky dále zdraží.

Zájem o hypotéky byl však v letošním prvním pololetí velký. Ministerstvo pro místní rozvoj dnes oznámilo, že banky do konce června poskytly lidem hypotéky za 74,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst téměř o dvě třetiny. Během šesti letošních měsíců tak banky na hypotékách půjčily více peněz než za celý rok 2005. Loni půjčily na bydlení více než 100 miliard korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav, jejíž celkový tržní podíl ke konci roku 2006 přesahoval 33 procent. Spravuje více než 13 milionů pojistných smluv. Základní kapitál má čtyři miliardy korun. Pojišťovna patří do mezinárodní finanční skupiny PPF, kterou ovládá Petr Kellner.

Na jaře letošního roku se vedení finanční skupiny dohodlo na založení společného pojišťovacího podniku s italskou Generali. PPF do něj vloží aktiva České pojišťovny a bude v něm vlastnit 49procentní podíl. Transakce by měla být dokončena ve druhém pololetí tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK