MfD: Mléko v obchodech je nejdražší za posledních osm let

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Cena mléka v tuzemských obchodech vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních nejméně osm let. Zatímco ještě začátkem roku stál litr polotučného mléka v průměru 14,52 Kč, minulý týden byla jeho cena o korunu vyšší. Podle obchodníků a mlékařů stojí za zdražením růst poptávky po mléčných výrobcích v EU a Asii, nízká produkce mléka v Německu i Francii a výpadek dodávek z Austrálie. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

V zahraničí je nejvyšší zájem o sušené mléko a jeho cena šla na evropském trhu od počátku roku nahoru o 40 procent. Mlékárnám se více vyplatí mléko sušit a vyvážet, než ho dodávat na tuzemský trh. Místy se už začíná projevovat i nedostatek mléka pro výrobce. "Chtěli bychom zvýšit produkci, ale nemůžeme. Začíná se projevovat nedostatek základní suroviny," řekl ředitel sýrárny Orrero Augustin Grec.

Lidé z oboru se podle MfD shodují, že za enormním zájmem po mléčných výrobcích stojí vysoká poptávka v Číně, která meziročně roste o 15 procent. Dříve ji uspokojovala především Austrálie a Nový Zéland. Kvůli velkým suchům se však tamní produkce nemůže tolik vyvážet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK