Tisk: Stát si na spor s ČSOB "půjčil" právníky od Nomury

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Žalobu státu na Československou obchodní banku připravují stejní právníci, kteří proti této bance bojují i na straně japonské Nomury. Ministerstvo financí to však nepovažuje za problém, ale spíše za výhodu. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Nomura byla hlavním akcionářem IPB až do jejího pádu, poté ji koupila ČSOB.

Stát chce od ČSOB téměř 27 miliard korun, které prý banka získala neoprávněně. Šlo o transakce související s očištěním padlé IPB.

Ministerstvo financí na výběr advokátní kanceláře nevypsalo výběrové řízení, a to kvůli údajné časové nouzi. Vybralo právníky z firmy Weil, Gotshal & Manges (WGM), kteří patří ke klíčovým advokátům Nomury. "Znají styl právnického týmu ČSOB a už proti němu dokázali vyhrát," uvedl vedoucí právního odboru MF Radek Šnábl.

Nomura nyní jedná se státem o narovnání dlouholetých sporů souvisejících rovněž s IPB. "WGM nás nikdy nezastupovala v záležitostech proti státu. Na to máme jiné právní kanceláře. Má na starosti pouze část věcí, které se týkají sporu s ČSOB," řekl mluvčí Nomury Jiří Hrabovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK