HN: Stát prodělává miliony na pronájmu kanceláří

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Stát prodělává miliony korun na pronájmech kanceláří. Například ministerstvo zemědělství pronajímá Agrární komoře kanceláře v centru Prahy za 200.000 korun ročně, ačkoli podle zákona má inkasovat zhruba milion. Ministr Petr Gandalovič (ODS) říká, že jeho úřad tento případ napraví a prošetří i všechny ostatní pronájmy sjednané v minulosti. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Na problém podle deníku upozornila Asociace soukromého zemědělství.

Ministerstvo zemědělství pronajímá už řadu let desítky kanceláří profesním organizacím a soukromým firmám. Podle zákona o majetku ČR musí pronájem činit nejméně cenu v místě obvyklou. Agrární komora však platí za prostory v centru Prahy jen 83 korun za metr čtvereční měsíčně. Prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný odhaduje reálnou cenu na zhruba trojnásobek. Internetový server Nemovitosti.cz nabízí k pronájmu kanceláře v téže ulici sedmkrát dráž.

"Jde mi o to, aby naši farmáři přežili. Chtěl bych míst starosti lidí, kteří chtějí nájmy zrovna ve žních medializovat," citují HN prezidenta Agrární komory Jana Velebu. Letošní žně přitom budou lepší než loni a na dotacích letos rolníci získají asi 36 miliard korun, podotýká deník.

Spolu s komorou sídlí na téže adrese ve Štěpánské ulici také Společnost mladých agrárníků, které má rovněž nižší nájemné. "Musíme to řešit, budeme platit víc," reagoval prezident společnosti Pavel Moulis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK