Koruna vůči euru nadále posiluje díky vývoji ve světě

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Koruna posiluje i na závěr týdne. Na začátku dnešního obchodování překonala poprvé od dubna hranici 28 korun za euro až na 27,93 Kč/EUR. Po 11:00 se obchoduje o něco slabší na 28,01 Kč/EUR. Naopak proti dolaru, který na světových trzích posiluje, koruna ztrácí na 20,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Pokračující výprodeje rizikových aktiv ve světě a posilování japonského jenu koruně hrají do karet," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Další motiv k růstu podle něj dodala ve čtvrtek i ČNB, která zvýšila úrokové sazby a naznačila jejich další růst.

"Na druhé straně ale korunu může dnes brzdit propad domácího akciového trhu, který je doprovázen vysokými objemy obchodů a pohyby kapitálu," upozornil Vlk.

Dolar dnes posiluje už pod hranici 1,3700 na 1,3665 USD/EUR. Americké měně se podle Vlka daří i přes další špatné zprávy z domácí ekonomiky. "Posílení hodnotíme jako přechodné, může souviset s vybíráním zisků po předchozím rychlém růstu eura, svou roli mohou rovněž hrát očekávání před dnešním zveřejněním amerického HDP za druhý kvartál," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK