Brusel formálně schválil český plán na čerpání peněz z EU

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. července (zpravodaj ČTK) - Evropská komise formálně schválila český Národní strategický referenční rámec (NSRR), což je plán na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v Bruselu přijal z rukou eurokomisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübnerové tzv. finální rozhodnutí. Skončila tak několikaměsíční vyjednávání, která byla prvním krokem k samotnému čerpání, které ovšem ještě nezačne.

K tomu je třeba, aby komise schválila i jednotlivé české operační programy, který je celkem 24. Právě operační programy tok peněz do České republiky zastřešují a jsou rozděleny podle jednotlivých sektorů či oblastí. První z nich však budou pravděpodobně schváleny na přelomu září a října, poslední možná až v příštím roce, přestože komise chce veškerá jednání s Čechy ukončit do konce letošního roku.

Češi mohou v příštích letech ze strukturálních fondů EU čerpat celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč.

Nejdříve se finančních prostředků dočkají zřejmě zájemci o peníze z takzvaného Evropského sociálního fondu. Prostředky z něj jsou určeny především na inovace, vědu a výzkum a podporu zaměstnanosti. Jako jeden z posledních bude zřejmě schválen operační program technická pomoc, z něhož budou mimo jiné placeni úředníci, které stát přijme pro zajištění čerpání.

Česká republika nebyla jedinou členskou zemí, která neměla NSRR potvrzený. Komise musí mezi jinými dokončit tento rámec v případě Finska, Estonska, Belgie či Lucemburska. Nicméně u většiny těchto zemí se již budou schvalovat společně s rámcem i operační programy.

U českých programů bude hodně záležet na práci českých úřadů během prázdnin. "V polovině září budeme vědět víc, ale první operační programy by mohly být schváleny na přelomu září a října," řekl ČTK vysoce postavený úředník komise. Nevyloučil nicméně možnost, že by se u některých mohlo schvalování protáhnout až do příštího roku. "Věřím, že to bude do konce roku, ale uvidíme po letní přestávce," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK