Škoda vydělala v prvním pololetí téměř osm miliard, více než loni

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 27. července (ČTK) - Čistého zisku 7,9 miliard korun dosáhla mladoboleslavská Škodovka v prvním pololetí letošního roku, což představuje meziroční nárůst o 23,2 procenta proti loňskému roku, kdy byl její zisk 6,4 miliardy korun. Vyrobila také přes 318.000 vozů, což je nárůst o více než devět procent. Výsledkům firmy pomohlo úspěšné zavedení Roomsteru na trh a také zvyšující se poptávka po Škodě Octavia, informoval ČTK mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Škodovka utržila celkem 113,5 miliardy korun, což představuje nárůst o 8,7 procenta proti roku 2006. Zisk před zdanění potom byl zhruba deset miliard korun, o 22,1 procenta více než loni.

"Tento úspěch vnímáme jako potvrzení naší modelové a areálové strategie. Těší nás zejména další zlepšování hospodářského výsledku skupiny Škoda Auto. Zásluhu na tom má i důsledné sledovaní našich nákladů," řekl Holger Kintscher, člen představenstva společnosti Škoda Auto zodpovědný za oblast ekonomie.

Od začátku roku investovala Škoda Auto do hmotného majetku celkem 2,4 miliardy korun. Včetně vývoje pak byly investice více než 3,8 miliardy korun, což je o 10,5 procenta více než loni. Největší část této hodnoty, 1,6 miliardy korun, směřovala do produktových investic. Do obnovy výrobních závodů a do zlepšování infrastruktury investovala Škodovka v prvním pololetí dalších 460 milionů korun.

Celkem si koupilo novou Škodovku více než 311.000 zákazníků na celém světě a firmě tak vzrostl odbyt o 13,2 procenta proti první polovině loňského roku. O více než tisícovku vzrostl také počet zaměstnanců, ve Škodovce nyní pracuje 28.083 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK