ÚOHS: Majitelé Setuzy smí od M.L. Moran koupit i Oleofin

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. července (ČTK) - Spolumajitelé ústecké Setuzy, PPF Investments a Via Chem Group mohou koupit společnost Oleofin, která spolufinancuje část výroby ústeckého podniku. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spojení nemůže nijak narušit trh, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Firmu zatím vlastní bývalý majitel Setuzy společnost M.L. Moran. Se změnou vlastníků musí souhlasit ještě banka, kde má Oleofin úvěr.

Cenu transakce nechtějí firmy s odkazem na dohodu obou stran uvést. Oleofin vykázal v roce 2005 tržby zhruba 4,4 miliardy korun. Zisk překročil 57 milionů Kč. Loni byly výsledky obdobné.

Ve fúzi jde pravděpodobně především o úsporu nákladů Setuzy. Setuza v závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zaměstnává zhruba 1000 lidí. Vyrábí biopaliva, rostlinné oleje, zubní pasty i prací prášky. Loni její tržby dosáhly 7,2 miliardy korun. Na financování její výroby se podílí mimo jiné i Oleofin. Podle informací z roku 2004 šlo o miliardu ročně. Společný majitel tak některé činnosti zjednoduší.

Ústecký podnik v posledních letech několikrát změnil majitele. Od skupiny kolem podnikatele Tomáše Pitra ho přes firmu Český olej koupil M.L. Moran. Začátkem roku 2007 však svůj většinový podíl prodal firmě Campaspol, která patří Via Chemu. Část Campaspolu pak koupila PPF Investments, ta nyní Setuzu ovládá spolu s Via Chemem.

Po privatizaci Setuzy zůstala státu zhruba čtyřmiliardová pohledávka. Firma na začátku června podepsala dohodu o narovnání se státním Podpůrným a garančním rolnickým a lesnických fondem a stát by měl z původního dluhu dostat více než 1,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK