Ostravská huť má nový název ArcelorMittal Ostrava

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. července (ČTK) - Ocelářská firma Mittal Steel Ostrava změnila zhruba po dvou letech svůj název na ArcelorMittal Ostrava. Rozhodli o tom dnes její akcionáři, kteří také zvolili nového člena dozorčí rady. Stal se jím šedesátiletý Vidžaj Bhatnagar, řekla mluvčí firmy Jana Dronská. Ostravský výrobce oceli je součástí největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Největší ostravská továrna byla založena na konci roku 1951 jako národní podnik Nová huť Klementa Gottwalda. V roce 1989 se přejmenovala na Novou huť s.p., o tři roky později získala název Nová huť a.s. v souvislosti s transformací. Po privatizaci v roce 2003 se podnik jmenoval Ispat Nová huť. V únoru 2005 firma změnila logo i název na Mittal Steel Ostrava.

Ocelářská firma má i nové logo a zavádí novou obchodní značku ArcelorMittal. Náklady na změnu loga, vizuálního stylu firmy a na doprovodné aktivity budou v řádu několika milionů korun. Mezi největší položky bude podle Dronské patřit reklamní kampaň a změny nápisů, informačních tabulí a směrových cedulí po celé Ostravě. Novou značku i logo nyní zavádějí i ostatní firmy skupiny ArcelorMittal.

Společnost vykázala za loňský účetní rok od března 2006 do února 2007 čistý zisk 9,6 miliardy korun, což je meziročně o pět miliard korun více. Celkové výnosy byly 58,7 miliardy oproti 57 miliardám korun v předchozím období. Ostravská huť loni vydělala společně se svými pěti dceřinými firmami celkem 9,9 miliardy korun čistého zisku při výnosech 61,5 miliardy korun.

ArcelorMittal Ostrava je s roční výrobou kolem tří milionů tun oceli největší hutní firmou v České republice, která zaměstnává asi 7400 lidí. Zhruba 70 procent akcií v ostravské huti patří Mittal Steel Holdings, téměř 14 procent akcií vlastní ministerstvo financí. Třetím největším akcionářem je Česká konsolidační agentura s téměř 11 procenty akcií.

ArcelorMittal jako největší světový výrobce oceli zaměstnává 320.000 lidí v 60 zemích světa. Ve společnosti se spojili dva největší výrobci oceli - Arcelor a Mittal Steel. Předběžné klíčové ukazatele společnosti ukazují za rok 2006 konsolidované výnosy 88,6 miliardy USD a hrubou výrobu oceli 118 milionů tun, což představuje deset procent světového výkonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK