Podle zemědělců je spotřeba hnojiv pod průměrem EU

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Čeští rolníci podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského používají průmyslová hnojiva v množství pod průměrem EU. V posledních letech se jejich spotřeba v tuzemsku převážně pohybuje od 90 do 100 kilogramů čistých živin na hektar. Standard ve starých členských státech je 170 až 180 kilogramů, například v Nizozemsku je to ale ještě výrazně více, uvedl Jirovský.

Podle agrárních organizací se míra hnojení v Česku odvíjí od finančních možností zemědělců. Současná úroveň je zhruba na 40 procentech roku 1989.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby ale bylo užívání hnojiv před rokem 1989 velmi vysoké. Propad nastal zhruba v polovině 90. let především z ekonomických důvodů, podotkl. V posledních letech používání hnojiv kolísá. Zatímco loni stouplo o šest procent na 98,5 kilogramu na hektar, předloni meziročně kleslo o sedm procent na 92,6 kilogramu na hektar.

Menší spotřeba průmyslových hnojiv se podle agrárních organizací odráží ve výnosech. "Průměrný výnos obilí máme zhruba o tunu nižší než třeba Rakušané. Potenciál je nad pět tun z hektaru, ale toho dosahujeme jen jednou za čas právě proto, že přísun živin do půdy není dostatečný," uvedl Veleba. Za optimální, i vzhledem k životnímu prostředí, by považoval hnojení v průměru kolem 120 až 130 kilogramů čistých živin na hektar.

Zemědělci ale podle Veleby chtějí nynějšího stavu využít při propagaci, a to v kampani postavené na tom, že české potraviny jsou díky výrazně nižší spotřebě hnojiv i další chemie při výrobě surovin zdravější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK