Koruna oslabila na 28,07 Kč/EUR a 20,55 Kč/USD

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Česká měna i přes dopolední posílení uzavřela týden vůči euru i dolaru slabší. Po 16:30 se koruna obchodovala za 28,07 Kč/EUR a 20,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování bylo pro korunu nepříznivé, když vymazala část svých zisků z předchozích dnů a oslabila z ranních úrovní na 27,91 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

V dalších dnech by koruna k euru měla podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové dále převážně posilovat. "Hlavní důvod bude stejný jako v předešlých dnech: ukončování v minulosti zahájených spekulativních obchodů," uvedla. Podle ní korunu částečně podpoří i čtvrteční rozhodnutí České národní banky o zvýšení sazeb.

Světové finanční trhy se dnes soustředily na statistiku růstu hrubého domácího produktu v USA za druhé čtvrtletí. Výsledky podle Šichtařové překvapily. Růst HDP v USA zrychlil na 3,4 procenta z 0,6 procenta. "Tato zpráva prakticky vylučuje, že by americká centrální banka Fed nyní mohla přistoupit ke snížení svých úrokových sazeb, což zase dále znamená výbornou zprávu pro dolar," uvedla. Dolar tak dnes zpevnil na 1,364 z 1,375 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK