Výprodeje akcií odstartovala propadem Zentiva

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Na pražské burze pokračovaly výprodeje, na jejichž počátku byly špatné hospodářské výsledky Zentivy. Akcie této farmaceutické firmy se propadly o 16 procent. Více než tříprocentní pokles postihl také akcie společností Pegas, ECM a Orco. Jedinou rostoucí akcií byla dnes CME. Index PX ubral 2,42 procenta na 1771,4 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy. Celkem změnily majitele akcie za více než deset miliard korun, což je výrazně nadprůměrná hodnota.

Český trh dnes procházel největším poklesem mezi evropskými trhy poté, co dnešní nejistotu a nervozitu investorů odstartovaly negativní zprávy od managementu Zentivy, která již druhé čtvrtletí v řadě nedosáhne předpokládaných hospodářských výsledků, uvedl Martin Stuchlík z Patria Finance. Ostatní akcie jen následovaly jízdu Zentivy směrem dolů, která se zastavila až na denním minimu 1180 Kč. Na těchto úrovních přišly menší nákupní objednávky, a titul se tak dostal na 1191 Kč.

Zentiva oznámila, že za první pololetí letošního roku zveřejní nižší provozní výsledky, než bylo všeobecné očekávání. Po zklamáních z několika minulých výsledků většina investorů doufala, že výsledky za první polovinu letošního roku konečně potvrdí akcie Zentivy jako dlouhodobě dobrou investici. Ranní zpráva Zentivy tak přinesla rozčarování, což se také projevilo silnými prodejními objednávkami investorů, vysvětlil Michal Oplt ze společnosti Cyrrus.

Druhé největší zavírání pozic poznamenalo akcie ECM, které umazala čtyři procenta na 1622,50 Kč. Orco a Pegas oslabily o 3,5 procenta, Erste Bank o 2,9 procenta a ČEZ o 1,2 procenta na 1088 korun. Pokles o 1,5 procenta vykázala i Telefónica O2, která měla přitom dobré pololetní výsledky. Pouze CME přidala 0,4 procenta.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 10,63 miliardy Kč

- dluhopisy 2,59 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 27,3 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK