Globální výprodeje poslaly pražskou burzu v týdnu dolů

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Globální výprodeje na světových akciových trzích, které zrychlily ke konci týdne, způsobily, že index pražské burzy PX propadl v uplynulém týdnu o 4,5 procenta na 1771 bodů. O více než polovinu tohoto poklesu se postaral pátek, kdy propad odstartovaly špatné hospodářské výsledky Zentiva.

Farmaceutická firma se následkem dnešního 16procentního propadu stala propadákem týdne. V uplynulém týdnu ale oslabily všechny hlavní akcie, nejméně pak Komerční banka, která ztratila dvě procenta.

"Hlavním důvodem poklesu cen akcií jsou obavy ohledně trhu rizikových hypotečních úvěrů v USA," uvedl Milan Vaníček ze společnosti Atlantik FT. Tyto problémy jsou podle něj stále více spojovány s potenciálním větším snížením růstu americké ekonomiky. Do negativního vlivu se prý dostávají i banky, které poskytují takovéto rizikové půjčky.

Zentiva dnes oznámila, že za první pololetí letošního roku zveřejní nižší provozní výsledky, než bylo všeobecné očekávání. Po zklamáních z několika minulých výsledků většina investorů doufala, že výsledky za první polovinu letošního roku konečně potvrdí akcie Zentivy jako dlouhodobě dobrou investici. Ranní zpráva Zentivy tak přinesla rozčarování, což se projevilo silnými prodejními objednávkami investorů, vysvětlil Michal Oplt ze společnosti Cyrrus.

Příští týden bude podle Vaníčka ve znamení nervozity a zvýšené roztěkanosti kurzů. Další firmy obchodované v systému SPAD budou oznamovat své výsledky. V úterý před otevřením trhu zveřejní výsledky Erste Bank. "Čekáme, že vykáže opět solidní růst čistého zisku přesahující meziročně 25 procent. Současné oslabení kurzu vytváří zajímavou investiční příležitost," odhadl.

Ve čtvrtek zveřejní výsledky za druhé čtvrtletí CME, v pátek oznámí své výsledky Komerční banka. "Veškeré výsledky firem však mohou být zastíněny současnou náladou na trhu," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK