Akciové indexy v USA pokračují v propadu

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Pokles cen akcií ve Spojených státech se ani po mohutném čtvrtečním propadu nezastavil. Indexy sice zpočátku začaly zpevňovat, růst se ale ukázal jen jako přechodný a později se na trh vrátila nervozita. Dow Jonesův index tak po poledni ztrácel asi 150 bodů po zhruba 300bodovém pádu ve čtvrtek.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.360 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,7 procenta. Širší index S&P 500 si odepsal zhruba stejný díl a nacházel se blízko 1472 bodů, a podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,8 procenta na 2577 bodů.

Investory stále znepokojují problémy v části hypotečního trhu, které by se mohly rozšířit na širší ekonomiku. Ministr financí Henry Paulson žádné výraznější ohrožení ekonomiky nevidí a o nynějším poklesu cen hovoří jako o budíčku, který by měl investorům připomenout rizika.

Situace na hypotečním trhu by podle investorů mohla ovlivnit dostupnost úvěrů, a způsobit tak, že vyschne zdroj relativně levného financování. Ten ale z valné části stál za fúzemi a akvizicemi, které táhnou růst akciových trhů už několik měsíců.

Paulsonův komentář krátce trhy podpořil, nervozita se ale záhy vrátila. Čtvrteční propad totiž způsobil, že hodnota akcií v indexu S&P 500 klesla o více než 300 miliard dolarů. Během dneška se snižovaly kurzy energetických firem v čele se společností Chevron. Její akcie klesly asi o dvě procenta, i když firma oznámila solidní hospodářský výsledek.

Nepříznivě na trh působil i pokles cen akcií finančních společností, včetně Citigroup. "Když přijde nejistota ohledně financování, tak už nejsou fondy soukromého kapitálu tak žhavé do nákupů. To je hlavní problém," uvedl k situaci na trhu analytik společnosti Ryan Beck & Co Elliot Spar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK