Začala exekuce majetku magnáta Červenky a jeho MCA

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Exekutoři začali zabavovat majetek pražského realitního magnáta Miloše Červenky. Po majetku pátrali v jeho domě a sídle jeho firmy MCA, informovala Česká televize. Exekuci Červenka čelí kvůli dluhu 100 milionů korun u společnosti AB-Credit ovládané skupinou PPF Investments. PPF banka ho v té souvislosti vyzvala, aby jí splatil úvěr 350 milionů korun, uvedla televize.

Exekuci na developerskou firmu MCA prohlásil Obvodní soud pro Prahu 1 na návrh PPF Investments. V únoru se v médiích objevila informace, že PPF Investments a PPF banka budou financovat část projektu MCA, který počítal s výstavbou nové "městské části" na jihovýchodě Prahy. Součástí projektu za několik miliard korun měla být výstavba několika tisíců bytů, stovek rodinných domů, kanceláří či parků.

Společnost MCA na svých internetových stránkách uvádí, že je největším správcem pozemků v metropolitní oblasti Prahy. Poskytuje služby v oboru zhodnocování pozemkových aktiv. V současnosti spravuje pozemky o rozloze přes čtyři miliony metrů čtverečních.

Sám Červenka figuroval v kauze vydávání restitučních pozemků spekulantům Pozemkovým fondem v roce 2005. Podnikatel údajně tehdy podle médií získal jako restituční náhradu pětihektarový pozemek, který je v oploceném areálu ruzyňského letiště.

PPF Investments spravuje soukromé peníze privátních investorů. Založil ji většinový vlastník největší české finanční skupiny PPF Petr Kellner. PPF Investments působí nezávisle na PPF a jejích dceřiných firmách. PPF banka naproti tomu součástí skupiny PPF je. Mezi její hlavní klienty patří především finanční instituce, střední a velké podniky s českým kapitálem a subjekty komunální sféry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK