Exředitel Qwestu dostal šestiletý trest vězení

27.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Denver 27. července (ČTK) - Soud v americkém Denveru poslal bývalého ředitele telekomunikační společnosti Qwest Communications Joa Nacchia na šest let do vězení. Nacchio podle soudu zneužil neveřejných informací, na jejichž základě prodal akcie Qwestu, a obohatil se tak na úkor ostatních akcionářů. Podnik měl totiž finanční problémy, o nichž se veřejně nevědělo.

Nacchio se také musí vzdát majetku za zhruba 52 milionů dolarů (téměř 1,1 miliardy Kč), k němuž si podle soudu pomohl právě tím, že se nezákonně zbavil akcií. Soudce Edward Nottingham Nacchiovi rovněž vyměřil pokutu 19 milionů dolarů, což je maximum možného. Do vězení ho mohl poslat až na sedm let a tři měsíce.

Soudce hned na začátku přelíčení odmítl požadavek obhajoby na zrušení obvinění a zahájení nového přelíčení. Nacchiova obhajoba soudce přesvědčovala, že porotu během projednávání ovlivnila publicita, soud ale na tuto argumentaci nepřistoupil. "Byla to výjimečná porota. Podle názoru tohoto soudu verdikt hodnotí důkazy rozumně," řekl Nottingham.

Nacchio se zařadil po bok dalších bývalých šéfů amerických firem, kteří se kvůli podvodům dostali do konfliktu se zákonem. Úřady začaly podobné problémy odkrývat krátce po roce 2000, kdy splaskla bublina internetových akcií a rozzlobení investoři se začali pídit po důvodech pádu firem. V té době vznikl i Sarbanesův-Oxleyho zákon, který výrazně zpřísnil pravidla a přinutil firmy podrobně informovat o svém hospodaření.

Akcie Qwestu se v roce 2000 prodávaly za více než 60 dolarů, v roce 2002 se ale kurz zřítil na pouhé dva dolary. O peníze přišly tisíce investorů a skandál odhalil, že Qwest ve svých finančních výkazech nafouknul tržby asi o 2,2 miliardy dolarů.

Investoři se mohou utěšovat tím, že Komise pro cenné papíry vyzvala soud, aby umožnil výplatu 267 milionů dolarů těm lidem, kteří akcie Qwestu koupili od 27. července 1999 do 28. července 2002. Komise částku sesbírala v rámci šesti předchozích žalob a od úterý ji chce začít rozdělovat.

Nacchio byl obviněn až v prosinci 2005, tedy tři roky po tom, co tehdejší ministr spravedlnosti John Ashcroft podal v této věci první obvinění. Postup při vyšetřování označil za ukázku toho, že vláda nebude kriminalitu bílých límečků v žádném případě tolerovat.

Porota o Nacchiově osudu rokovala šest dnů a nakonec ho osvobodila ve 23 bodech obžaloby, zatímco v 19 bodech ho uznala vinným. Většinou šlo o to, že se na základě neveřejných informací zbavoval akcií, přestože už věděl o špatném finančním stavu podniku.

Nacchio si po dnešním verdiktu přesto nemůže oddechnout. Další žaloby na něj čekají v různých občanskoprávních sporech, stejně jako na další čtyři tehdejší členy správní rady. Nacchio spolu s nimi čelí obvinění, že podnik svými podvody finančně zdevastoval. Začátek soudního přelíčení v této věci prý nelze čekat dříve než v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK