Stát doplácí stamiliony za pronájmy kanceláří

28.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Stát prodělává ročně půl miliardy korun na pronájmu kancelářských prostor, které vlastní, ale nevyužívá. Zatímco za pronájem místa v cizích budovách zaplatí stát ročně 677 milionů korun, za své kanceláře, které pronajímá, utrží pouze 193,5 milionu korun. Píše to Právo s odvoláním na výsledky kontroly vládní dislokační komise, které má k dispozici.

Podle komise představují nájmy za budovy, provoz a údržbu ročně 4,2 miliardy korun, což představuje téměř 30.000 korun na jednoho úředníka. Například Český telekomunikační úřad sídlí kromě Prahy všude v pronajatých prostorách a na nájemném si vyžádá 8,8 milionu korun. Značné peníze platí i ministerstva práce a financí, která mají širokou síť úřadů.

Na pronájmech vlastních prostor naopak vydělává nejvíc ministerstvo pro místní rozvoj. Samo si najímá prostory za 3300 Kč za čtvereční metr ročně, ale pronajímá je za 11.300 korun. Na nájmech vydělává také ministerstvo kultury, Úřad průmyslového vlastnictví a Český báňský úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK