Americké akcie opět silně klesly

28.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pátek opět snižovaly, i když v průběhu dne se indexy několikrát dostaly i do kladných čísel. Změna se ale dostavila v posledních minutách obchodního dne, kdy indexy opět prudce klesly. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který těžil z příznivé statistiky.

Dow Jonesův index oslabil o 208,10 bodu a den uzavřel poklesem o 1,54 procenta na 13.265,47 bodu. Už ve čtvrtek přitom spadl o více než 300 bodů, takže z rekordních hodnot, kde byl teprve před týdnem, už klesl o více než šest procent.

Podobně jako Dow Jonesův index si vedly i další dva klíčové indexy. Širší index S&P 500 si odepsal 1,6 procenta na 1458,95 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 1,43 procenta na závěrečných 2562,24 bodu. Pro index S&P 500 byl tento týden z hlediska procentního pádu nejhorší od září 2002.

Za celý týden Dow Jonesův index klesl o 4,2 procenta, zatímco ztráty S&P dosahují 4,9 procenta. Nasdaq Composite je v týdenním srovnání slabší o 4,7 procenta.

Zpočátku trh podpořila zpráva, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí výrazně zrychlila růst, který v přepočtu na celý rok činil 3,4 procenta. To je nejvíce od začátku loňského roku. Později ale převážil vliv starých problémů, tedy nepříznivá situace na trhu hypoték a obavy, že je za dveřmi úvěrová krize.

Na trhu je nyní znát silná nervozita, což se odráží v indexu volatility VIX. Ten se v hantýrce obchodníků nazývá indikátorem strachu, protože odráží míru zajištění před dalším poklesem cen. Hodnotu indexu z průběžných dat vývoje opčních kontraktů na index S&P 500 sestavuje opční burza Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Index VIX je nyní na 24 bodech, což je nejvyšší hodnota za více než rok. Když burzy letos v únoru kvůli pádu čínských akcií výrazně oslabily, index VIX zaznamenal největší procentní nárůst za dobu své existence, tedy za 17 let. Ani v únoru ale nebyla tak vysoko, jako je dnes.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, kterému jednak prospěla statistika, jednak repatriace aktiv kvůli odklonu od rizika. "Trh se stále zaměřuje na to, že je třeba omezit riskantní transakce. Nejde ani tak o dolar, jako spíš o to, že zpevňují měny s nízkým výnosem a oslabují měny s vysokým výnosem," sdělil analytik devizového trhu ve společnosti IDEAGlobal David Powell.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3638 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,3742 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu zpevnil na 118,80 ze 118,73 JPY, zatímco euro k jenu kleslo na 162,04 z předchozího kurzu 163,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK