Energetici odstavili turbínu druhého bloku Temelína

28.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 28. července (ČTK) - Energetici dnes časně ráno odpojili turbínu druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, který tak přestal dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Mimo provoz bude zařízení téměř celý víkend. Znovu do sítě se má blok připojit v neděli odpoledne. Během odstávky technici seřídí nedávno modernizovanou turbínu. Řekl to mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok vyrábí proud bez omezení.

Tento týden skončila jedna z nejdůležitějších zkoušek vylepšené turbíny. Pracovníci elektrárny při ní zjišťovali, jak se turbína s novým dílem rotoru chová při stoprocentním výkonu reaktoru. Konkrétně sledovali její vibrace.

"Předběžné výsledky potvrdily očekávané minimalizace vibrací modernizovaného vysokotlakého dílu turbíny," uvedl mluvčí. Technici ale chtějí sledované hodnoty ještě vylepšit. Během odstávky tak vyváží, upraví a zkontrolují regulační ventily. Cílem je zajistit nejlepší parametry celého turbosoustrojí před plánovaným podzimním garančním měřením.

ČEZ letos vymění část turbíny i na prvním bloku. Využije k tomu srpnovou palivovou odstávku. Modernizovaný vysokotlaký díl zvýší výkon každého bloku nejméně o 26 MW na 1020 MW. Zároveň prodlouží životnost turbíny. Výměna rotorů a dalších součástek na obou blocích bude stát téměř 700 milionů korun. Elektrárenský koncern doufá, že se investice vrátí nejpozději do tří let.

Výměnu vyvolaly problémy s chvějící se turbínou. Potíže sice energetici odstranili loni, ČEZ se ale nakonec rozhodl, že část zařízení inovuje a vymění za moderní. Turbína je totiž konstruovaná před 22 lety.

Vysokotlaký díl je nedílnou součástí turbíny, která je tvořena ještě třemi nízkotlakými částmi. Rozpíná se v něm pára, která následně působí na lopatky roztáčející turbínu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK