Nezaměstnanost českých Romů má zmapovat studie

28.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Na jaře příštího roku má vzniknout studie, která bude analyzovat nezaměstnanost Romů v České republice. Z průzkumu, na němž se budou podílet odborníci Světové banky i čeští experti, by měla vzejít řešení umožňující příslušníkům této menšiny najít zaměstnání a dlouhodobě si ho udržet.

ČTK to řekla ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených), která se zástupci Světové banky v uplynulém týdnu vedla první vstupní jednání.

"Banka nám nabízí pomoc při identifikaci problémů na trhu práce, kde existuje vysoký počet nezaměstnaných právě v romské komunitě," uvedla. Analýza má srovnat situaci v Česku s jinými evropskými státy s romskou menšinou. Má přinést nejen obecná doporučení a strategické kroky, ale i konkrétní návody pro místní úroveň. Týkat se má zejména dlouhodobé nezaměstnanosti, dodala Stehlíková.

Materiál má být také jedním z podkladů pro práci chystané agentury proti sociálnímu vyloučení, která by mohla začít fungovat od ledna 2008. Právě nezaměstnanost spolu s bydlením či vzděláním jsou klíčové otázky, které má agentury řešit. O jejím statusu a kompetencích nyní jednají odborníci. "Zatím to není uzavřeno," konstatovala ministryně.

Agentura nemá být podle Stehlíkové samostatným úřadem, ale součástí Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity. Měla by pomáhat státním orgánům, obcím i nevládním organizacím koncepčně řešit romské problémy tak, aby se hospodárně využily vložené prostředky. Zaměstná asi 70 lidí, šest desítek z nich přímo v jednotlivých regionech.

Se vznikem agentury nesouhlasí někteří zástupci obcí, podle nichž již dnes existuje řada projektů i organizací, které se romské otázce věnují. Situaci by prý pomohla řešit spíše úprava sociálních zákonů, které by lépe motivovaly sociálně vyloučené k práci. K agentuře má připomínky také ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), který by raději přivítal novou koncepci řešení romské problematiky.

Návrh na vznik agentury projedná v září Rada vlády pro záležitosti romské komunity, poté ho pošle ministerstvům k připomínkovému řízení. Kabinet by ho mohl posoudit v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK