ČEZ ukončil generální opravu v Elektrárně Počerady

28.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Počerady 28. července (ČTK) - Měsíční bezproblémový provoz má za sebou šestý výrobní blok v Elektrárně Počerady, který je po generální opravě. Stála více než 200 milionů korun a byla zahájena v březnu po osmi letech od předchozí generálky. Šlo o poslední opravu bloku, který bude v roce 2015 odstaven. ČTK to sdělil mluvčí ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Smyslem generální opravy bylo, aby i v následujících letech byl provoz bloku o výkonu 200 megawattů ekonomický, ekologický a hlavně bezpečný. To zajistilo na 350 pracovníků z asi 40 dodavatelských či subdodavatelských firem včetně samotných zaměstnanců Skupiny ČEZ. Generální oprava byla mimo jiné zaměřená na kompletní revize parní turbíny a opravu její průtočné části. Byl vyměněn i ohřívák vzduchu, což jsou vlastně "plíce" kotle, mající rozhodující vliv na jeho provozní ekonomii. Opraveny byly i antikorozní ochrany, zařízení pro odsířování spalin a vyměnil se blánový systém chladící věže, tedy plocha, na níž se ochlazuje voda.

Šest 200 megawattových výrobních bloků Elektrárny Počerady bylo postaveno v sedmdesátých letech minulého století. V současné době patří mezi největší výrobní zdroje v rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ. Na celkové výrobě elektřiny se podílí 13 procenty. V roce 2008 má ČEZ v plánu generální opravu bloku 3 a o dva roky později ještě bloku 2. Provozní perioda výrobního bloku je přitom osm až deset let.

Elektrárna Počerady má asi 300 zaměstnanců a instalovaný výkon 1000 megawattů v pěti blocích. V roce 2006 se podílela v rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ na výrobě elektrické energie 21 procenty. Hnědé uhlí spaluje s účinností 34 procent. V roce 1993 ukončil provoz blok 1, zbylých pět nechala firma odsířit.

ČEZ měl loni konsolidovaný čistý zisk 28,8 miliardy korun při tržbách 159,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK