Galileo prý bude kompatibilní s americkým GPS

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Evropská unie ustoupila ze svých plánů v projektu Galileo, který měl být evropskou konkurencí americkému navigačnímu systému GPS. Brusel s USA podepsal dohodu, podle níž se evropský model přizpůsobí nejmodernější verzi amerického standardu označovaného jako GPS III. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Od roku 2012, kdy by měl být evropský projekt dokončen, by se tak navigační systémy měly doplňovat. Oba budou používat stejné kódování signálu označované jako MBOC.

Evropská tak ustoupila argumentům Američanů, kteří se obávali, že Galileo v rámci NATO neobstojí ve srovnání s vojenským systémem GPS, který je hojně využíván i civilisty.

Oba systémy si ale zachovají vlastní rozlišení. Zatímco GPS III bude schopen rozlišovat předměty o velikosti 3,5 metru, evropská síť slibuje rozpoznávání i metrových objektů.

Budoucnost Galilea je však stále nejasná. Na rozjezd projektu se totiž EU nepodařilo nalákat soukromé firmy, a minimální náklady odhadované na 3,6 miliardy eur tak ponese Brusel.

Zpoždění mají také satelity. Celkově se počítá se sítí třiceti družic, v současné době ale na orbitu pracuje jen jediná: testovací satelit Giove A1.

Dosavadní diskuse o způsobu financování Galilea se zatím vyhýbají problematice umístění sídla navigačního systému. O něj usilovala na konci loňského roku i Praha a byla jedním z favoritů. Současná krize však otočila priority EU a hlavním zájmem je vůbec celý projekt dokončit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK