eBay prohrála soud kvůli falešným hodinkám Rolex

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 29. července (ČTK) - Americká společnost eBay na jaře prohrála šestiletý soudní spor v Německu, kde čelila obvinění, že umožňuje prodej padělků zboží světoznámých firem. Žalobu na eBay podala společnost Montres Rolex SA se svými dceřinými podniky, které prodávají hodinky značky Rolex. eBay spor dlouho tajil, nyní ale americké Komisi pro cenné papíry podle předpisů předložil podrobnou zprávu o hospodaření a finanční situaci, kde už prohru utajit nešlo.

eBay ve sporu s výrobcem věhlasných "rolexek" nejprve vyhrával, v jeho neprospěch však rozhodl odvolací soud. Ten uznal námitku žalobce, který se odvolával na nekalou soutěž. Na pokyn soudu musí eBay zajistit, že se přes jeho webové stránky nebudou padělané hodinky Rolex prodávat, žalobce ale také žádá, aby mu eBay zaplatil škody. Jejich výše zatím není známa.

"eBay může být za určitých okolností zodpovědný za porušení pravidel už při prvním upozornění," píše se ve zprávě určené burzovní komisi. To by znamenalo, že eBay může mít v Německu další vážné problémy a nelze ani vyloučit, že se proti němu objeví další podobné žaloby. Německo je přitom po Spojených státech pro eBay druhým největším trhem.

Spor se vedl o to, zda nízká vyvolávací cena v aukci eBay je dostatečným důkazem, že nabízené zboží je padělek. Podle soudu by měla být podezřelá každá cena nižší než 800 eur (asi 22.400 Kč). "Očekáváme, že rozhodnutí soudu v Německu povede k nárůstu počtu žalob proti nám, i když v současné době nepředpokládáme, že bychom kvůli tomu museli nějak zásadně měnit naši obchodní politiku," podotýká eBay.

eBay ve zprávě uvedl, že soud takto rozhodl v červnu. Záznamy soudu však jako datum rozhodnutí uvádějí 19. dubna.

Německo není jedinou zemí, kde má eBay problémy. Firma se stále brání dvěma žalobám u francouzských soudů, kde ji zažalovali výrobci luxusních doplňků Louis Vuitton Malletier ze skupiny LVMH, a Christian Dior Couture, který je součásti skupiny Christian Dior. eBay je podle nich zodpovědný za to, že prodejcům dovoluje uvádět v nabídce odkazy na padělané zboží a dává jim možnost koupit si k tomuto účelu klíčová slova. Žalobci chtějí, aby jim eBay zaplatil odškodné 35 milionů eur.

Další žalobu už loni podaly firmy Parfums Christian Dior, Kenzo Parfums, Parfums Givenchy a Guerlain Société. Tyto podniky tvrdí, že webové stránky eBay, přes které se zboží nabízí, porušují exkluzivní práva k provozování distribučních sítí prodejců parfémů. Žalobci chtějí náhradu škod asi devět milionů eur a soudní nařízení, aby eBay nemohl parfémy těchto značek přes své stránky prodávat. eBay se chce proti tomuto požadavku bránit.

eBay přiznal, že proti němu podaly žalobu i další firmy a jiné hrozí, že se na žalobu chystají. Dílčí vítězství eBay zaznamenal před pár dny, kdy soud v USA zrušil verdikt, podle něhož eBay a jeho dceřiná společnost Half.com porušují patentová práva konkurenční firmy MercExchange. Stále se však jedná o náhradě škod 25 milionů dolarů, které má eBay uhradit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK