Ztráta kvůli ukradeným údajům z PC vzrostla

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Suma, o niž přišli lidé kvůli krádežím osobních údajů z počítačů, se od roku 2004 zvýšila pětkrát a loni představovala 1244 dolarů, tedy asi 26.000 Kč na osobu. Vyplývá to z průzkumu analytické firmy Gartner. Útočníci ke krádežím dat používají tzv. phishing, při němž rozesílají maily, které mají vyvolat dojem, že je posílá renomovaná instituce. Jejich cílem je získat od uživatele citlivé údaje.

Podle antivirové společnosti McAfee stále velká část uživatelů neumí odhalit nebezpečí, které se skrývá za podvrženými e-maily s předmětem jako "Urgentní bezpečnostní sdělení!" nebo "Oficiální informace!", které se tváří jako zpráva banky či jiné instituce.

Současnému žebříčků phishingu podle McAfee vévodí domnělé zprávy s formuláři od North Fork Bank, Citizens Bank nebo eBay. Ve formulářích vybízejí k vyplnění osobních údajů, čísel bankovních účtů a dalších zneužitelných dat.

S problémem phishingu se potýkají i české banky. Naposledy mu čelily letos v březnu, kdy se terčem útoku staly Česká spořitelna a Raiffeisenbank. V případě spořitelny neznámý útočník rozeslal několik tisíc mailů uživatelům internetového bankovnictví ČS. Maily měly vyvolat dojem, že je rozesílá spořitelna a vyzývaly klienty k zadání bezpečnostního kódu.

V případě Raiffeisenbank se při přihlášení do internetbankingu klientovi zobrazilo podvodné rozhraní, které jej vyzvalo k zadání hesla a cesty k takzvanému podpisovému certifikátu. Ten slouží jako podpisový vzor k bankovním operacím.

Mluvčí spořitelny Klára Gajdušková tehdy připomněla, že klienti by neměli na podobné maily reagovat. Dodala, že phishing se bude v budoucnu pravděpodobně opakovat častěji. "Je nepochybné, že počítačová kriminalita dále poroste," řekla.

McAfee uživatelům umožnila ověřit si své znalosti v oblasti phisingu formou desetibodového kvízu, který si každý může vyzkoušet na jejích stránkách http://www.siteadvisor.com/quizzes/phishing_0707.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK