Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny vzrostl

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Podíl obnovitelných zdrojů, například vody, větru, biomasy či bioplynu, na výrobě elektřiny roste. Loni se obnovitelné zdroje podílely na celkové tuzemské hrubé výrobě elektřiny 4,2 procenta, o rok dříve to bylo 3,8 procenta. Vyplývá to z předběžné statistiky, kterou na svých stránkách zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Loni se z obnovitelných zdrojů vyrobilo celkem 3,518 terawatthodiny, což je o 12 procent více než v roce 2005. Čelní místo mezi obnovitelnými zdroji zaujímají vodní elektrárny, které loni vyrobily 2,551 TWh elektřiny, o sedm procent více než v roce 2005. Vyšší výrobu ve vodních elektrárnách umožnily příznivější hydrologické podmínky.

O třetinu vzrostla výroba elektřiny z biomasy, která na obnovitelných zdrojích dosahuje zhruba pětinového podílu. Zvyšuje se podíl rostlinných materiálů, například energetických rostlin či pelet. V roce 2006 se na výrobu elektřiny spotřebovalo přes půl milionu tun biomasy.

Větrné elektrárny vyrobily loni meziročně více než dvakrát tolik; na celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se však podílejí jen nepatrně. Podobně jsou na tom sluneční elektrárny.

Česká republika se zavázala, že do roku 2010 bude z obnovitelných zdrojů vyrábět osm procent elektřiny. Malí a střední podnikatelé mohou na investice do obnovitelných zdrojů energie získat podporu z fondů Evropské unie prostřednictvím programu Eko-Energie. Mezi priority přitom patří výstavba malých vodních elektráren a výroba elektřiny z biomasy.

Stát navíc podporuje výrobu z obnovitelných zdrojů stanovením garantovaných výkupních cen, které jsou výrazně vyšší než ceny elektřiny vyrobené v klasických zdrojích.

Na tuzemské hrubé spotřebě se obnovitelné zdroje podílejí 4,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK