Pojišťovny evidují nárůst škod po úderu blesku

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Letošní horké léto způsobilo, že klienti hlásí pojišťovnám více škod po úderu blesku než v předchozích letech. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Blesky podle nich způsobují škody převážně na domácí elektronice, elektrospotřebičích a komunikační technice.

Česká pojišťovna eviduje, od roku 2003, v červnu v průměru 953 pojistných událostí, jejichž příčinou je úder blesku. V červenci se tento průměr zvyšuje na 963 případů. V "bleskové statistice" se projevil letošní horký červen, kdy se na ČP v souvislosti s následky úderu blesku obrátilo 1485 lidí, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek. V roce 2006 jich přitom bylo o více než polovinu méně (643), v roce 2005 zaznamenala ČP 724 případů, ale z roku 2004 jich ve statistice eviduje 1252.

Kooperativa koncem června zaregistrovala 1447 škod bleskem za odhadovaných 37 milionů korun, což je v peněžním vyjádření prakticky o polovinu více než loni. Za celý rok 2006 pojišťovna evidovala 2473 škod za 36 milionů Kč, uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Pojišťovna Uniqa má za letošní rok nahlášeno 140 škod způsobených bleskem. "Škod přibývá v souvislosti s většími výkyvy počasí, zejména v některých regionech. Například registrujeme ve srovnání s jinými oblastmi velké množství škod v Jižních Čechách, například na Třeboňsku nebo Jindřichohradecku. Měli jsme letos dokonce i některé klienty postižené kulovým bleskem," řekla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Blesky způsobují podle mluvčí Allianz Pavly Pasekové škody převážně na domácí elektronice, elektrospotřebičích a komunikační technice. "Takže dobrá rada na závěr, kterou už dělaly naše babičky a my jsme se jim smáli - vytahovat při dlouhodobějším pobytu mimo dům šňůru z elektrické zásuvky," připomněl Bálek.

Škody, které způsobí úder blesku, jsou často doprovázeny lokálními záplavami, vichřicemi, spadlými stromy a poškozenými vozidly. Následky pojistných událostí z každoročních letních živlů se pohybují ve stovkách milionů korun, v případě větších kalamit pak v miliardách, uzavřel Bálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK