Druhý blok Temelína vyrábí po odstávce opět elektřinu

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 29. července (ČTK) - Druhý blok jaderné elektrárny Temelín dodává od dnešního dne opět elektřinu do rozvodné sítě. Blok technici odpojili v sobotu časně ráno, aby seřídili turbínu, která byla nedávno modernizována. Sdělil to mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok vyráběl během odstávky bez omezení.

"Turbínu jsme přifázovali do rozvodné sítě dnes ráno, od 12:30 je reaktor na plném výkonu," uvedl mluvčí.

Víkendové odstávce předcházela týdenní série zkoušek, při níž pracovníci elektrárny zjišťovali, jak se turbína s novým dílem rotoru chová při stoprocentním výkonu reaktoru. Sledovali především její vibrace. Předběžné výsledky potvrdily očekávané zlepšení chování modernizovaného vysokotlakého dílu turbíny, dodal mluvčí.

ČEZ letos vymění část turbíny i na prvním bloku. Využije k tomu srpnovou palivovou odstávku. Modernizovaný vysokotlaký díl zvýší výkon každého bloku nejméně o 26 MW na 1020 MW. Zároveň prodlouží životnost turbíny. Výměna rotorů a dalších součástek na obou blocích bude stát téměř 700 milionů korun.

Výměnu vyvolaly problémy s chvějící se turbínou. Potíže sice elektrárna odstranila loni, ČEZ se ale nakonec rozhodl, že část zařízení inovuje a vymění za moderní.

Vysokotlaký díl je součástí turbíny, která je tvořena ještě třemi nízkotlakými částmi. Rozpíná se v něm pára, která následně působí na lopatky roztáčející turbínu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK