Největší auditoři loni poskytovali služby většině velkých podniků

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Čtyři největší auditorské firmy v loňském roce poskytovaly své služby více než třem čtvrtinám velkých českých firem. Nejúspěšnější je již několik let za sebou společnost PricewaterhouseCoopers, která loni kontrolovala účetnictví 28 ze sta největších tuzemských firem. Na druhém místě se umístila KPMG před společnostmi Deloitte a Ernst&Young. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytla PricewaterhouseCoopers.

V ČR působí stovky auditorských firem a přes jeden tisíc auditorů. Firmy podle statistik ovšem svěřují kontrolu svého účetnictví hlavně do rukou nadnárodních firem, i když loni jejich podíl mírně klesl. V roce 2005 auditovaly celkem 78 největších českých firem, loni to bylo 77 firem.

Výsledky ukazují, že firmy nemění auditora příliš často. Od roku 2003 se však Komora auditorů drží etického pravidla, že by firmy měly nejméně jednou za sedm let změnit auditora.

PricewaterhouseCoopers ve srovnání s rokem 2005 přišla ve stovce velkých firem o dva klienty. Stejný počet klientů si loni ve srovnání s rokem 2005 udržela KPMG. O dvě firmy více získala Deloitte, naopak o jednoho klienta méně měla loni Ernst&Young.

Na pátém místě se s velkým odstupem za velkou čtyřkou umístila další pobočka nadnárodního gigantu, společnost BDO. Účetnictví kontrolovala šesti firmám, v roce 2005 sedmi firmám.

Tržby sta největších firem v České republice se v loňském roce zvýšily zhruba o deset procent na 2,26 bilionu korun. Téměř polovinu všech tržeb zajistilo prvních 12 firem.

Největší společností podle tržeb zůstala stejně jako v předchozích letech automobilka Škoda Auto s 203 miliardami korun, což je meziročně o devět procent více. Firmě účetnictví ověřuje PricewaterhouseCoopers. Druhé místo obhájila elektrárenská společnost ČEZ a třetí Unipetrol. Společnosti ČEZ audit provádí Ernst&Young a Unipetrolu KPMG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK