Vláda ukončí program na podporu podnikání žen

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Samostatný národní program na podporu podnikání žen skončí. Vláda rozhodla, že ho po 31. říjnu už nebude vyhlašovat. Dosavadní podpora nebude plně nahrazena jiným programem, píše v pondělním vydání týdeník Profit. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana je změna součástí racionalizace systému podpor pro podnikatele.

"Program byl po věcné stránce dobře zaměřený. Nebyl však zařazen mezi hlavní priority," řekla týdeníku Adriana Rajmová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu, pod které program spadal.

Za krok zpět považuje rozhodnutí vlády prezidentka Moravské asociace podnikatelek a manažerek Mona Nechvátalová. "Zatímco země Evropské unie nadále podobné podpory podnikatelek prosazují, Česká republika v tomto ohledu vypadá jako rozvojový stát," sdělila Profitu.

Vládní program podporoval zejména poradenské a informační služby pro podnikající ženy nebo vzdělávací akce. Z jeho prostředků se pořádaly také konference a semináře pro výměnu zkušeností podnikatelek a manažerek. Zvláštní důraz směřoval na podporu začínajících podnikatelek.

Zrušení programu je součástí plánu na racionalizaci systému národních podpor podnikání, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu společně s ministerstvem práce a sociálních věcí. "Cílem je zjednodušení dosavadního, značně nepřehledného systému," řekl týdeníku Říman.

Vláda chce národní podporu podnikání více sladit s dotacemi z fondů Evropské unie. Právě část unijního operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, zaměřená na sociální integraci a rovné příležitosti, může dosavadní národní podporu podnikatelek alespoň částečně nahradit.

Vláda se také rozhodla ukončit dosavadní národní program na podporu tvorby nových pracovních míst v regionech nejvíce postižených nezaměstnaností. V příštím roce kabinet nevyhlásí ani programy podpory malého a středního podnikání s názvy Trh, Aliance a Vývoj. Od roku 2010 nebude vyhlašován ani program na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury.

Ušetřené peníze chce vláda použít zejména na vyšší spolufinancování podobně zaměřených projektů z Evropské unie, zejména na podporu inovací a oživení nevyužívaných průmyslových objektů, takzvaných brownfields. Již dříve kabinet schválil změnu systému investičních pobídek, která je účinná od letošního července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK