Bulharský důl prý neplatí skupině ČEZ, dluh je 60 mil. Kč

29.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Bulharský státní důl Bobov Doi neplatí firmě ČEZ za dodávky elektřiny, které dostává od bulharské větve skupiny ČEZ. Důl dluží okolo 60 milionů korun a částka každý měsíc narůstá o další miliony. Píše to časopis Týden v pondělním vydání.

"Důlní společnost Bobov Doi má se skupinou ČEZ v Bulharsku uzavřenou smlouvu o dodávce elektřiny. Vzhledem k tomu, že ctíme důvěrnost smluvních ujednání, nemůžeme komentovat náš vztah s tímto zákazníkem," řekl týdeníku mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Podle Týdne je celá záležitost více politickým než finančním problémem. Bobol Doi není možné odpojit od proudu, protože by to mohlo poškodit celou oblast. Region je životně závislý na těžbě uhlí a odvětvích, které s ní souvisejí. Přerušení dodávek by ochromilo důležité zaměstnavatele v regionu; těžební průmysl zde zaměstnává kolem 6000 lidí.

Firmě ČEZ by nepomohl ani konkurz na Bobov Doi. Důlní společnost v letech 2002 až 2004 prodělala v přepočtu mnoho milionů korun a v konkurzu by tak na ČEZ mnoho nezbylo, píše Týden. Řešením je tedy prodej dluhů bulharské společnosti, nebo dohoda ČEZ s bulharským státem, který by se na řešení dluhů podílel.

Podle Týdne dělají ale ČEZ větší starosti než důl Bobov Doi distribuční společnosti v Bulharsku. Finanční ředitel ČEZ Petr Vobořil označil nižší příjmy distribučních společností na Balkáně spolu s teplou zimou za důvody, které ohrožují splnění letošních plánovaných výsledků ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK