Právo: Letos z EU do Česka dorazí 15 miliard korun, říká Čunek

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Česká republika dostane do konce roku z evropských fondů zhruba 15 miliard korun. Dnešnímu Právu to řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Tato částka podle něj odpovídá dvěma procentům z celkem přidělených 750 miliard Kč pro roky 2007 až 2013.

Během tří let dostane Česko podle dohody s EU jako zálohu sedm procent z přidělené sumy. To je přes 50 miliard korun, dodal Čunek. Zbytek peněz do Česka dorazí, jakmile budou jednotlivé projekty uzavřeny. "Takže když je nějaký projekt podán a realizován řekněme do do půl roku a audit proběhne do osmi měsíců, přijdou okamžitě peníze," řekl Právu.

V současné době Česko vedle probíhající informační kampaně dopracovává jednotlivé operační programy, aby si byly co nejpodobnější, pokud jde o systém žádostí a kontroly, uvedl Čunek.

Národní strategický referenční rámec, tedy plán na čerpání peněz z EU pro roky 2007 až 2013, schválila Evropská komise pro ČR minulý týden. Skončila tak několikaměsíční vyjednávání, která byla prvním krokem k samotnému čerpání. První z 24 operačních programů, které tok peněz do ČR zastřešují a jsou rozděleny podle jednotlivých sektorů či oblastí, budou pravděpodobně schváleny na přelomu září a října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK