Telefónica zvýšila zisk o 66 procent a zlepšila celoroční výhled

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. července (ČTK) - Španělská společnost Telefónica vytvořila v prvním pololetí čistý zisk 3,83 miliardy eur (asi 107,3 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni nárůst zhruba o 66 procent. Výsledek překonal odhady analytiků a Telefónica zlepšila odhad zisku i na celý rok. Telefónica je dominantním operátorem i v České republice.

Telefónica O2 Czech Republic měla v pololetí tržby 1,095 miliardy eur, což byl v místní měně nárůst o 3,1 procenta, převážně díky mobilní komunikaci. Naopak provozní zisk meziročně o 2,2 procenta klesl a činil 504 milionů eur, takže nižší je i zisková marže.

Za růstem zisku celé skupiny Telefónica stojí především vysoká poptávka po jejích službách doma, tedy ve Španělsku, z velké části se na tvorbě zisku podílely rovněž služby mobilní komunikace. Provozní zisk před odpisy se zvýšil o 21,9 procenta na 11,27 miliardy eur.

Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že druhá největší telekomunikační společnost v Evropě bude mít čistý zisk 3,63 miliardy eur. Tržby odhadli na 27,68 miliardy a provozní zisk na 11,31 miliardy eur. Odpoledne bude mít Telefónica tiskovou konferenci, kde oznámí podrobnosti a nastíní další vývoj.

Telefónica má v Brazílii společný podnik Vivo, kde se nyní chystá získat většinový podíl. Analytiky proto bude zajímat, jak tyto plány pokračují, protože Latinská America je pro Telefóniku z hlediska dalšího růstu důležitá. Vážnou konkurencí jí tam je mexická společnost América Móvil. Tu vlastní nejbohatší člověk planety Carlos Slim Helú.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK