Japonské akcie po volbách oslabily, nakonec ale ztráty smazaly

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly, částečně kvůli pátečnímu výprodeji ve Spojených státech a částečně v reakci na víkendovou prohru vládní koalice ve volbách do horní komory parlamentu. Do konce obchodování se jim ale podařilo ztráty smazat, takže hlavní index nakonec končil s mírném ziskem.

Index Nikkei 225 si připsal 5,49 bodu a den uzavřel růstem o 0,03 procenta na 17.289,30 bodu. Během dne klesl nejníže od začátku dubna. Širší index Topix vystoupil na 1705,71 bodu, což je zisk 0,35 procenta.

Akciím částečně uškodil silný růst jenu, který zhoršuje postavení vývozců na zahraničních trzích. Poptávka po ocelárnách ale pokles trhu zbrzdila, a nakonec se postarala o to, že indexy neskončily se ztrátou. Ocelárny Nippon Steel a JFE Holdings zveřejnily výsledky hospodaření, které byly nad odhady analytiků.

V Japonsku se o víkendu konaly volby do horní komory parlamentu, v nichž utrpěla porážku vládní koalice premiéra Šinzóa Abeho. Ten funkci navzdory volebnímu debaklu nehodlá opustit, plánuje ale změny ve složení vlády. Mezi analytiky se o víkendu spekulovalo, že výsledek voleb způsobí pád cen akcií a mohl by ovlivnit i rozhodování centrální banky.

Investoři měli zájem také o akcie firem, které zvyšují zisky, ale jejich kurz v posledních dnech výrazněji klesl. Odborníci tvrdí, že investory bude zajímat hlavně vývoj na Wall Street, kurz jenu a výsledky firem, zatímco na volby už se tolik soustředit nebudou.

"Zdejší investoři si budou dávat velký pozor na trh v New Yorku. Pokud bude pokračovat v poklesu, mohl by mít index Nikkei problémy s tím, aby se udržel nad 17.000 body," podotkl hlavní analytik makléřské společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodeama.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, který vůči dolaru vystoupil na tříměsíční maximum. Pomohl mu především odklon od rizika v důsledku prodeje akcií na světových trzích. Japonský jen díky nízkým úrokovým sazbám slouží jako nástroj financování pro riskantnější investice, s nimiž jsou spojeny i vyšší úroky.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 118,50 JPY, a mírně tak zpevnil z předchozích 118,63 JPY, kde byl v pátek. Vůči euru se kurz jenu zvýšil na 161,70 ze 162,89 JPY, a podobně dolar k euru vystoupil na 1,3645 z předchozího kurzu 1,3734 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK