CBW: Vláda zřejmě umožní zachování cukrovarů Eastern Sugar

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Ministerstvo zemědělství dá s velkou pravděpodobností zelenou zachování cukrovarů společnosti Eastern Sugar, která odchází z České republiky. Listu Czech Business Weekly to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle šéfa Eastern Sugar Štěpána Hodače by tento krok mohl ukončit spory firmy s ČR.

Souhlas ministerstva by společnosti umožnil prodat tři uprázdněné cukrovary dodavateli energie Onivon, který je chce využít k výrobě bioplynu, namísto jejich likvidace. Eastern Sugar loni oznámila, že uzavře všechny své cukrovary ve střední Evropě, včetně tří českých závodů, a vrátí svou kvótu na produkci cukru Evropské unii výměnou za finanční kompenzaci.

Udělení kompenzace bylo podmíněno tím, že firma cukrovary na vlastní náklady zlikviduje. Pravidla EU nicméně umožňují rovněž prodej cukrovarů v případě, že již nebudou vyrábět cukr. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) však v květnu žádost firmy na úpravu restrukturalizačního plánu umožňující prodej cukrovarů zamítl.

Společnost Eastern Sugar ČR nyní požaduje po státu téměř miliardu korun. Škoda, kterou firma vyčíslila na 991,9 milionu, cukrovarníkům údajně vznikla rozhodnutími SZIF při rozdělování rezervy cukerní kvóty v červenci 2003. Firma již letos vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (zhruba 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót.

Hodač navíc uvedl, že společnost připravuje další stížnosti a bude požadovat od státu ještě více peněz. Nevyloučil však zastavení všech stížností v případě, že firma získá svolení k prodeji cukrovarů.

Přípravy na demolici cukrovarů v Hrochově Týnci na Chrudimsku, Němčicích nad Hanou na Prostějovsku a Kojetíně na Přerovsku již začaly. Samotná demolice však byla odložena, protože Eastern Sugar čeká na rozhodnutí ministerstva, píše WSJ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK