KPMG: Příjmy států jsou stále více závislé na nepřímých daních

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Většina zemí spoléhá v posledních letech stále více na příjmy z nepřímých daní, když daně z příjmu právnických osob naopak stále snižuje. Zatímco na počátku 90. let minulého století se daně podniků pohybovaly v průměru kolem 38 procent, letos je to již necelých 27 procent. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti KPMG v 92 zemích světa. V případě některých států, jako například Turecka nebo Mexika, tak nepřímé daně tvoří až polovinu státních příjmů.

Státy se nižšími podnikovými daněmi snaží přilákat více zahraničních investorů. Nejvýraznější pokles podnikových daní zaznamenaly země Evropské unie, kde firmy v průměru odvádějí 24,2 procenta. Nejpomaleji klesají podnikové daně podle KPMG v Asii a Tichomoří. "Již dnes je jasné, že sazby daně z příjmů firem budou klesat i v příštím roce. Snižování plánuje Velká Británie, Španělsko, Německo a pravděpodobně i Česká republika," uvádí KPMG.

Z 92 zemí zapojených do průzkumu letos daně z příjmu právnických osob snížilo 18 z nich. V EU snížilo daňové sazby sedm zemí. Nejvyšší podnikové daně má v EU Německo (40 procent), nejnižší Kypr a Bulharsko (10 procent). Nízký průměr podle studie udržuje EU zejména díky státům, které do unie vstoupily v letech 2004 až 2007. K významnému snížení z 30 na 20 procent letos přistoupilo u podnikových daní i Turecko.

V ČR je v současnosti daň z příjmu právnických osob na 24 procentech a podle reformy navržené vládou by měly do roku 2010 klesnout na 19 procent.

"Ačkoliv země EU masivně snižují sazby daní z příjmu právnických osob, daňová zátěž v podobě DPH nebo daně ze zboží a služeb patří mezi nejvyšší na světě," upozorňuje studie. V průměru se sazba DPH nebo daně ze zboží a služeb pohybuje v EU na 19,5 procenta, v zemích OECD na 17,7 procenta, v Latinské Americe na 14,2 procenta a v Asii na 10,8 procenta. Celosvětovými šampiony je pak trojice severských zemí, Dánsko, Švédsko a Norsko, u nichž sazby nepřímých daní překročily hranici 25 procent.

V ČR je v současnosti základní sazba DPH na 19 procentech, sníženou vláda plánuje zvýšit z pěti na devět procent. Vyšší základní sazbu než ČR má například Francie, Slovinsko, Finsko nebo Polsko. Nejmenší naopak latinskoamerická Aruba, Panama nebo Japonsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK