Příjem registrací do programu Eko-Energie končí v úterý

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Už jen den mají podnikatelé, kteří chtějí získat od Evropské unie peníze na úspory energie či výstavbu obnovitelných zdrojů, na přihlášení svého projektu. Příjem registračních žádostí o poskytnutí dotace do programu Eko-Energie v úterý končí. S koncem lhůty počet registračních žádostí rychle roste, řekl Martin Fiala z České energetické agentury, která požadavky zpracovává.

Program Eko-Energie je součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). V rámci první výzvy, které se mohou zúčastnit malé a střední podniky do 250 zaměstnanců, je uvolněno 850 milionů korun. Celkem pak v letech 2007 až 2013 budou moci z fondů Evropské unie podnikatelé získat na investiční podporu obnovitelných zdrojů energie a na zvyšování účinnosti při výrobě elektřiny a tepla až čtyři miliardy korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo program i přesto, že doposud s jeho zněním nemá souhlas Bruselu. Evropská komise teprve minulý týden formálně schválila český Národní strategický referenční rámec, což je plán čerpání peněz z EU.

Samotné čerpání evropských peněz může začít ale až po odsouhlasení jednotlivých operačních programů. Podle posledních informací budou první z nich pravděpodobně schváleny na přelomu září a října.

Podle webových stránek MPO se budou plné žádosti přijímat od 1. října do 31. prosince.

Program Eko-Energie navazuje na obdobný program z let 2004 až 2006, v jehož rámci bylo ze strukturálních fondů na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo na úspory při výrobě uvolněno zhruba 800 milionů korun. Na podporu dosáhlo 104 projektů.

Podnikatelé mohou poslat svou žádost prostřednictvím internetové aplikace eAccount.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK