Aktuálně.cz: Koito chce v ČR druhou továrnu na světla do aut

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec 30. července (ČTK) - Japonský výrobce automobilových světlometů Koito plánuje výstavbu druhé továrny v Česku, pravděpodobně poblíž Žatce. Své brány by mohla otevřít v roce 2009, uvedl zpravodajský server Aktuálně.cz. Nové kapacity by měly zdvojnásobit roční produkci světlometů firmy v Česku na dva miliony kusů. Zvýšená kapacita pokryje rostoucí poptávku ze strany automobilek Renault, Porsche či Volvo.

Japonská společnost Koito otevřela svůj závod na výrobu světlometů v Žatci v září 2002. Zaměstnává asi 500 osob. Japonská mateřská společnost Koito Manufacturing Co. Ltd. vyrábí všechny typy automobilové osvětlovací techniky a byla založena roku 1915. Koito Czech s.r.o. bylo založeno v březnu 2001 jako druhá výrobní základna v Evropě.

Nedaleko Žatce se připravuje průmyslová zóna Triangle o rozloze 360 hektarů, která patří společně se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým průmyslovým zónám. Ústecký kraj společně se státem vydá na její přípravu 2,5 miliardy korun.

V zóně již staví závody dva japonští investoři, společnosti IPS Alpha a Hitachi. Podnikatelský plán IPS Alpha počítá s výrobou 200.000 kusů LCD displejů měsíčně, které mimo jiné bude dodávat do sousedního Hitachi produkujícího televize. Až budou obě továrny hotové, zaměstnají kolem 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK