Gandalovič: Daně pro vinaře se měnit nebudou

30.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Daně pro vinaře se měnit nebudou, uvedl v Českém rozhlase ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Pokud nás k tomu nepřinutí Evropská komise, tak vláda nebude navrhovat spotřební daň na víno," řekl. Odmítl tak informace televize Prima, která v neděli uvedla, že část poslanců ODS z frakce kolem poslance Vlastimila Tlustého navrhla, aby se z každého litru vína platilo deset korun do státní pokladny. Moravští a čeští vinaři by navíc měli povinnost registrovat veškeré vinařské sklepy jako vinařské sklady.

Podle Gandaloviče se musí jednat o nedorozumění, neboť k návrhu se vůbec nikdo nehlásí. Gandalovič dodal, že se osobně ptal Vlastimila Tlustého, ten si není vědom toho, že by se o něčem podobném jednalo.

O návrhu svých stranických kolegů nevěděl ani šéf sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež. Daň považuje za diskriminační, protože by ohrozila konkurence schopnost českých vinařů v rámci Evropské unie.

Také podle Gandaloviče by zavedení daně ohrozilo české vinařství. "V době, kdy se snažíme ho ubránit proti novým návrhům ze strany Evropské komise, by bylo nesmyslné, abychom jeho pozici ještě oslabovali zavedením ještě nějaké další daně," uvedl.

V současné době je nepravděpodobné, že by Evropská komise chtěla stanovit minimální sazbu spotřební daně na víno. Podle Gandaloviče mají v Evropské unii, pokud se týká vína, hlavní slovo jižní státy, tedy velcí producenti vína, a ty nedovolí, aby se současná nulová sazba spotřební daně na víno zvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK