HN: Stát vyhrál spor se spekulanty s půdou

31.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Pozemky v okolí hradu Landštejn, které získala stejnojmenná firma jako náhradu v restituci, se zřejmě vrátí zpět státu. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu byla totiž při převodu porušena zákonná pravidla o transparentnosti prodeje, a proto je prodej neplatný. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. S konečnou platností o věci musí rozhodnout českobudějovický krajský soud, kam se případ vrací.

Podle deníku se tímto rozhodnutím státu otvírá možnost dostat zpět přibližně 6,4 milionu čtverečních metrů lukrativních parcel po celé zemi, které v červnu 2005 skoupili především spekulanti.

O tyto pozemky vede stát celkem 37 soudních sporů, u nichž se dá předpokládat, že skončí stejně jako kauza z Landštejna. "Nejvyšší soud je odpovědný za sjednocování judikatury. Lze se důvodně domnívat, že v případech skutkově shodných by soud respektoval již přijatý právní závěr a v podobných kauzách by rozhodoval obdobně," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Sedmadvacet lidí a firem, z nichž jen dva byli původní restituenti, získalo během tří týdnů za své restituční nároky v hodnotě 137 milionů korun pozemky, které dnes mají hodnotu několika miliard korun. Parcely vydal Pozemkový fond v takzvaném mimořádném režimu, který spustil, aby uspíšil váznoucí restituce, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK