MfD: Některé cestovní kanceláře nutí k zájezdům i pojištění

31.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Některé tuzemské cestovní kanceláře nutí klienty, aby si k zájezdu koupili i cestovní pojištění, které firmy samy prodávají. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že cestovní kanceláře za to dostávají od pojišťoven provize. Takový přístup ale kritizují spotřebitelské organizace.

"Podle našeho názoru tím porušují zákon na ochranu spotřebitele," míní Klára Přikrylová ze Sdružení obrany spotřebitelů. Také podle České obchodní inspekce by cestovky neměly prodej zájezdu podmiňovat koupí pojištění.

Některé cestovky počítají pojištění přímo do základní ceny zájezdu, jiné ho nabízejí za příplatek. Pro klienty je povinné pojištění často dražší, než kdyby si ho sjednali sami; a to až o stovky korun, píše MfD.

Cestovní kanceláře podle deníku vysvětlují svůj požadavek tím, že bez něj by si řada klientů pojištění nesjednala a ony by se o ně musely na dovolené v případě zranění starat. Průzkum deníku ukázal, že povinná pojistka bývá zvykem hlavně u největších cestovek. Řada menších je nevyžaduje, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK