Výhodou vkladových produktů je bezpečnost

03.08.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mezi standardní bankovní produkty, jejichž primárním cílem je zhodnocování prostředků, patří kromě spořících účtů také termínované vklady a vkladní knížky. Který z nich je pro spoření nejvhodnější?

Téma týdne: Objevujeme spořící účty

V současnosti na našem trhu figuruje celá řada bankovních institucí s širokým nabídkovým portfoliem. Stěžejním produktem každé banky je především běžný účet, ať už pro fyzické osoby, podnikatele či studenty. Ten by měl být základní možností, kde zhodnocovat své finanční prostředky. Díky nízkým úrokovým sazbám a poplatkům za jeho vedení však dochází k minimálnímu zhodnocení, resp. díky všudypřítomné inflaci ke znehodnocení vložených prostředků. Úročení nad 0,5 % totiž budete v případě účtů pro fyzické osoby hledat jen těžko.


Spořící bankovní alternativy


Podíváme-li se na jiné bankovní produkty, jejichž primárním cílem je zhodnocování prostředků, mezi standardní spořící bankovní produkty patří termínovaný vklad, vkladní knížka a spořící účet. Právě o spořících účtech jste si mohli přečíst celý tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, proto se pojďme blíže věnovat prvním dvěma jmenovaným.

  • Termínovaný vklad
    Jednorázový vklad na bankovní účet, na kterém se vám po určitý čas (termín) vaše peníze úročí určitou sazbou. Tento vkladový účet může být úročen pevnou (fixní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou a není určen k běžnému platebnímu styku. Na rozdíl od spořícího účtu je vložená částka fixována na určité období, po které je třeba nechat prostředky bez povšimnutí. Za předčasný výběr bývá klient sankcionován.

Tabulka: Kolik nesou termínované vklady v jednotlivých bankách?

TV.jpg
pozn: Sazba v % p.a. pro měnu CZK, délku vkladu 1 rok a částku 100.000 CZK
Zdroj: Kalkulátor termínovaných vkladů


  • Vkladní knížka
    Patří k nejstarší formě spoření u nás. Dříve tolik populární produkt v posledních letech ztrácí na atraktivitě, přesto především starší generace na něj nedá dopustit. Vkladní knížka slouží k hotovostním operacím, když umožňuje libovolné vkládání a vybírání finančních prostředků. Disponovat s vkladem může pouze majitel nebo zmocněná osoba vybavená dokladem o vkladu, tj. vkladní knížkou. Výše úrokové sazby je ovlivněna výší vkladu a délkou výpovědní lhůty a v současné době se pohybuje mezi 0,10 % až  3,0 % ročně. Abyste však dosáhli tříprocentního zhodnocení p.a., je třeba vložit zhruba stotisícovou částku minimálně na 3 roky.


Výhody a nevýhody spořících účtů
+ bezpečnost – vklad je pojištěn - nižší úročení
+ jednoduchá obsluha - nižší likvidita prostředků
+ minimální náklady spojené s užíváním - nutnost návštěvy pobočky

Pozor na promlčení vkladu!/> V Občanském zákoníku se v § 785 uvádí následující: "Jestliže vkladatel po dvacet let s vkladem nenakládal ani nepředložil vkladní knížku na doplnění záznamů, ruší se vkladový vztah uplynutím této doby.“ Proto si raději zkontrolujte datum poslední návštěvy některé z poboček!


Družstevní záložny mají co nabídnout


Bankovní produkty mají ve srovnání s ostatními investičními nástroji jednu podstatnou výhodu, a tou je bezpečnost. Bankovní produkty jsou totiž ze zákona pojištěny. Další výhodou je také snadná dostupnost, kterou zabezpečuje široká síť poboček. Kromě bankovních institucí nabízí tyto produkty spořitelní družstva. Hlavní předností oproti komerčním bankám vyšší úročení produktů, které může dosáhnout i na dvojnásobek bankovních sazeb.

 

Spořící účtySpořící účet nabízí zajímavé zhodnocení s minimální rizikem a vysokou likviditou. Vše podstatné o spořících účtech najdete v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, co to spořící účet je, jaké jsou jeho výhody, jak ho uzavřít a jak je na tom v porovnání s termínovaným vkladem či vkladní knížkou.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ