Japonské akcie zahájily týden poklesem

06.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. srpna (ČTK) - Japonské akcie začaly nový týden mírným poklesem. Akcie vývozců ztrácely kvůli propadu na Wall Streetu a vyššímu kurzu jenu. Finanční sektor zase trpěl obavami z vývoje firemních zisků a z problémů na americkém trhu rizikových hypoték.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,39 procenta na 16.914,46 bodu. Širší index TOPIX oslabil o 0,27 procenta.

Páteční více než dvouprocentní propad na amerických burzách se odrazil v poklesu akcií japonských exportérů jako Canon. Ty oslabil i růst kurzu jenu proti dolaru. Akcie finančních společností byly pod tlakem eskalujících problémů na americkém trhu hypoték. Celkově však byly ztráty zmírněny snahami investorů o výhodné nákupy akcií přepravních společností a dalších firem s příznivými ziskovými vyhlídkami.

Na devizovém trhu dolar k jenu klesl na čtyřměsíční minimum. Prudce proti japonské měně oslaboval i novozélandský dolar, protože obavy investorů z problémů úvěrového trhu vedly k likvidacím rizikových pozic. V nich mají investoři nakoupeny měny s vysokými úroky jako dolary, což financují prodejem jenů půjčených za nízké úroky.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl na 117,54 JPY a předtím se propadl až na 117,19 JPY z pátečního závěru 118,06 JPY. K euru americká měna oslabila na 1,3808 USD z předchozích 1,3785 USD a euro se dostalo až na 1,3840 USD, kousek od červencového rekordu 1,3853 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK