Letošní žně vrcholí, kvalita i výnosy budou vyšší než loni

06.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin vrcholí. Pěstitelé sklízejí obilí z posledních hektarů a většina přepokládá, že sklizeň skončí již tento nebo příští týden. Shodují se přitom, že výnosy i kvalita jsou lepší než loni, spokojeni jsou i s výkupními cenami, které jsou až o třetinu vyšší než v roce 2006. Suché jaro navzdory očekávání až na výjimky obilovinám neuškodilo, vyplynulo z ankety ČTK.

Na jihu Čech je pod střechou všechen ozimý ječmen a téměř všechna ozimá pšenice, končí sklizeň jarního ječmene, žita a triticale. "Sucho zatím příliš problémy se sklizní nedělá. Horší je to s otavami, které počasí poškodilo. Starosti tak budou zřejmě s krmením na zimu. Lokálně zasychá kukuřice, pěstovaná jak na siláž, tak i na zrno," uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová.

Ke konci se blíží žně i v Olomouckém kraji. Podle ředitele olomoucké Agrární komory Miloše Porče by zemědělské stroje na Olomoucku měly utichnout již tento týden, což je v porovnání s loňským rokem až o měsíc dříve. V celém regionu by se obiloviny měly sklidit během příštího týdne. Výnosy dosahují lepšího průměru a vyšší je i výkupní cena.

V Pardubickém kraji zbývá sklidit 15 procent obilovin, řepka je již téměř sklizená. Nejvyšší výnosy mají zemědělské podniky na Chrudimsku, nejnižší naopak na Pardubicku. Sucho letošní úrodu neovlivní, může se však projevit při setbě ozimých plodin, řekl ČTK šéf okresní Agrární komory Chrudim Jaroslav Kopista.

Větší část obilí byla sklizena i na Vysočině. "Celkové výnosy v kraji platí za lepší průměr," zhodnotil ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.

Téměř u konce je sklizeň obilí na severu Moravy. Zemědělské podniky v regionu už sklidily 95 procent obilovin. Většinou jim přálo počasí, takže plodiny rychleji dozrály a dostaly se do skladů mnohem dříve než v minulosti. Také s výnosy budou tamní zemědělci spokojeni, protože dopad sucha nebyl tak silný jako například na jižní Moravě, řekl předseda Regionální agrární komory Ostravsko František Mariánek.

Zemědělci v Plzeňském kraji díky slušné úrodě i vyšším cenám zřejmě letos vyrovnají loňské dluhy a mohly by jim zbýt peníze na další setí. Výnosy i kvalita jsou slušné, za posledních šest let je to druhá nejlepší úroda, řekl ČTK předseda Krajské agrární komory Jaroslav Šíma.

Do závěrečné fáze vstoupily i žně v Královéhradeckém kraji a Ústeckém kraji. Zatímco v Královéhradeckém kraji jsou dosavadní hektarové výnosy proti loňskému roku vyšší přibližně o čtvrtinu, v Ústeckém kraji jsou průměrné výnosy nižší než v minulých letech. Průměrný výnos se pohybuje jen kolem 3,5 tuny z hektaru, což je téměř o jednu tunu horší výsledek než loni, řekl ČTK předseda ústecké krajské agrární komory František Loudát. Velmi špatná je podle něj situace u jarních obilovin, které postihlo sucho v jarních měsících.

Sucho se podepsalo i na nízkých výnosech jařin v Libereckém kraji. Dosahují jen zhruba 60 procent výnosů ozimých obilovin, kolem tří tun z hektaru. Zato ozimy udělaly zemědělcům radost, jejich výnosy dosáhly ve všech částech kraje nadprůměrné výše.

Nad očekávání dopadli i pěstitelé na jihu Moravy, kteří už sklidili přes 96 procent všech obilných ploch. Oproti předpokladům z počátku sklizně dosahuje průměrný výnos čtyř tun na hektar, ve srovnání s minulým rokem je tak nižší o 0,16 procenta. Ještě v polovině žní očekávali zemědělci výnosy nižší až o 30 procent, ve výše položených lokalitách, kde obilí dozrává později, se ale příznivě projevily nedávné deště, řekl dnes ČTK ředitel jihomoravské Agrární komory Jaromír Musil.

Nejmenší výnosy zaznamenali zemědělci z níže položených oblastí, jako je Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko. Výnosy místy sotva dosáhly hranici dvou tun na hektar, což je podle Musila pod hranicí návratnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK