ČEZ zvítězil v tendru na výstavbu elektrárny v Moskvě

07.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Tuzemská energetická skupina ČEZ postaví v Moskvě tři paroplynové bloky o celkovém výkonu 600 megawatt. Elektrárna bude stát v severní části ruské metropole, zhruba šest kilometrů od Kremlu. Informovala o tom mluvčí společnosti Eva Nováková. Dohoda o stavbě elektrárny by měla být uzavřena v následujících šesti měsících.

"Rusko a Moskevská oblast zvláště je z energetického hlediska velmi perspektivním trhem, zažívá velmi dynamický rozvoj, a potřeba zabezpečit spolehlivé dodávky elektřiny a tepla pro domácnosti i průmysl je stále naléhavější," řekl ředitel úseku fúze a akvizice ČEZ Vladimír Schmalz.

Elektrárna by měla kromě elektřiny dodávat pro blízké okolí i teplo. Pozemky, na kterých bude elektrárna stát, mají být v souladu s usnesením od města dlouhodobě pronajaty na dobu 49 let od dokončení výstavby.

Výstavba elektrárny v Moskvě je druhým oznámeným projektem, který ČEZ hodlá v Rusku realizovat. Letos v dubnu ČEZ podepsal dohodu o založení společného podniku s ruským energetickým koncernem RAOUES a její dceřinou společností TGK-4.

Projekt počítá s rekonstrukcí elektrárny o výkonu dvakrát 200 MW a s výstavbou nového paroplynového bloku o předpokládaném výkonu 400 až 420 MW a dvou bloků na uhlí v lokalitě Ščokino, zhruba 200 kilometrů jižně od Moskvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK