LČR prodloužily lhůty tendrů na lesní práce

07.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 7. srpna (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) kvůli chybě při zadání podkladů k miliardovým tendrům na lesnické zakázky o několik dnů posunul termíny pro podání nabídek a otevírání obálek. Podnik technickým nedopatřením zveřejnil na svém internetu chybné nabídkové soubory pro 28 výběrových řízení. Informovala o tom mluvčí LČR Šárka Kubelková. Z tendrů by měly vzejít firmy, které budou pro LČR pracovat v letech 2008 až 2010.

Podnik nyní rozhodl, že termíny prodlouží u všech 257 výběrových řízení, která jsou podle různého modelu obchodu se dřevem rozdělena na dvě skupiny. Otevírání obálek se tak uskuteční postupně od 26. září do 3. října místo původně oznámeného termínu od 20. do 26. září.

První část tendrů v hodnotě více než šesti miliard korun podnik vyhlásil v první polovině července. Zakázky se u této části týkají pouze pěstebních a těžebních prací, vlastní obchod se dřívím se bude dít v režii LČR. Druhou část tendrů podnik vyhlásil 31. července a předpokládaná hodnota všech prací činí asi 4,6 miliardy korun a objem dřeva k prodeji je asi 10,3 milionu metrů krychlových. U druhé části tendrů si budou dřevo obchodovat firmy pracující na daném území. Na každý model připadá polovina dřeva těženého ve státních lesích.

Zakázky, a zejména podíl na lukrativním obchodu se dřevem, byly v minulosti jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Státní podnik chtěl nad obchodem získat větší kontrolu, a dosáhnout tak vyšších zisků. Lesnické firmy to odmítaly s tím, že obchod bude neprůhledný. Ministerstvo a dřevaři se nakonec v červnu dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení by se mělo vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější.

Dohoda mezi dřevaři a ministerstvem by měla zároveň ukončit období tvrdých sporů mezi lesnickými firmami a LČR. Spory o tendry na lesnické práce trvají od roku 2004. Všechna výběrová řízení, která podnik od té doby vypsal, vždy některá část lesnických firem podrobovala tvrdé kritice a označovala je za netransparentní a nezákonná. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK