Inflace se snížila na 2,3 pct, čekal se růst

08.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v červenci mírně zpomalilo na 2,3 procenta z 2,5 procenta v červnu. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali mírný nárůst inflace. Kvůli sezonnímu růstu cen zájezdů, doznívajícímu zdražení cigaret a vyšším cenám potravin odhadovali meziroční zvýšení inflace na 2,6 až 2,8 procenta. Proti předchozímu měsíci se ceny v červenci zvýšily o 0,4 procenta.

Ceny v dopravě, poštách a telekomunikacích, za rekreaci a kulturu zaznamenaly po červnovém meziročním růstu v červenci pokles. Meziroční růst cen ostatních služeb týkajících se dopravy klesl v červenci na 1,8 procenta z pěti procent v červnu. Důvodem bylo zavedení samostatného poplatku za zkoušku z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel v červenci 2006. Ceny dovolených s komplexními službami se přes jejich výrazné meziměsíční zvýšení meziročně zvýšily v průměru pouze o 0,1 procenta, v červnu to bylo o 2,9 procenta.

Ceny tabákových výrobků meziročně vzrostly o 19,3 procenta. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné v bytech s regulovaným nájemným o 14,1 procenta. Ceny elektřiny vzrostly o 7,9 procenta a tuhých paliv o 18,1 procenta. Vodné se zvýšilo o 6,7 procenta a stočné o 5,5 procenta. Zvýšení cen potravin ovlivnily zejména vyšší ceny pekárenských výrobků a obilovin o čtyři procenta a ovoce o 12,4 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců zůstala v červenci stejně jako v květnu a červnu na 2,1 procenta.

Na meziměsíční růst spotřebitelských cen mělo vliv hlavně zvýšení sezonních cen dovolených s komplexními službami o 14,1 procenta. Ceny tuzemských dovolených se zvýšily o 6,5 procenta, zahraničních o 16,1 procenta.

Čisté nájemné v bytech s regulovaným nájemným vzrostlo o 1,9 procenta a ceny zemního plynu stouply o 1,6 procenta. Pokračovalo zvyšování cen tabákových výrobků, které v červenci dosáhlo dvou procent. Meziměsíčně vyšší byly i ceny některých druhů potravin, jako například vepřového masa, drůbeže, mléka a cukru.

Pokles cen odívání a obuvi v důsledku letních výprodejů zboží měl na cenový vývoj snižující vliv. Pokles cen potravin způsobilo zejména snížení cen brambor, plodové zeleniny, pekárenských výrobků a obilovin. V oddíle zdraví se snížily doplatky léků předepsaných lékařem a ceny lázeňských pobytů.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červnu stejně jako v květnu 2,1 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku o 8,9 procenta a Maďarsku o 8,5 procenta, naopak nejméně v Belgii, Francii, Dánsku a Švédsku (shodně o 1,3 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK