O bezpečnosti práce informují dva kiosky v Praze a webová stránka

08.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - O bezpečnosti práce informují živnostníky dva kontaktní kiosky v Praze a internetová stránka. Na projekt nyní upozornilo na svém webu ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Cílem dvouletého projektu je vytvořit informační systém, který pomůže zlepšit bezpečnost práce v Česku. V roce 2006 šetřil Státní úřad inspekce práce celkem 67.704 pracovních úrazů, z toho 154 smrtelných.

Podle Oldřicha Kolínského z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce (VÚBP) věnují čeští podnikatelé bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP) nedostatečnou pozornost. Zejména na malé a střední podnikatele a živnostníky se proto ústav zaměřil a připravil pro ně informační samoobslužné kiosky. První začal fungovat už v únoru přímo v budově VÚBP v Jeruzalémské ulici v Praze 1, druhý lze využít od května v prostorách Oblastního inspektorátu práce (OIP) na Kladenské ulici v Praze 6.

Na obrazovce kiosku může člověk kliknout na jednu ze čtyř tematických skupin: Bezpečnost a ochrana zdraví, Pracovní vztahy a podmínky, Poradenské instituce v BOZP a Užitečné odkazy. Informace jsou poskytovány ve formě článků a odpovědí na nejčastější otázky.

Informace o bezpečnosti práce lidé najdou i na internetu, konkrétně na stránce http://bzp.bozpinfo.cz/kiosek/. Na webu si může zájemce přečíst třeba o konkrétních příkladech pracovních úrazů. Aktuálně tam například právnička Eva Dandová odpovídá na dotazy, zda lze za pracovní úraz pokládat poranění na firemní prázdninové akci nebo jak se to s bezpečností práce starostů obcí.

Z dat Státního úřadu inspekce práce vyplývá, že mezi nejrizikovější zaměstnání z hlediska počtu zranění patří nákladní doprava, stavebnictví a zemědělství. Naopak nejméně úrazů se prý stává v politice, podnikání, účetnictví a daňovém poradenství. Střední nebezpečí úrazu pak hrozí v malo- i velkoobchodě, například v supermarketech obchodních řetězců.

Riziko zranění v práci prý hrozí především mladším lidem a pojí se s nástupem do nového zaměstnání nebo se změnou profese a zaučováním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK